Mariska de Haas oorzaak kerkelijke leegloop (bewijs)

NIJMEGEN –  Mede door de verhalen over Mariska de Haas en haar extremistische opstelling aangaande abortus hebben een kwart meer katholieken zich in 2010 uitgeschreven bij de Rooms-Katholieke Kerk dan het jaar daarvoor. Dat heeft expertisecentrum religie en samenleving Kaski van de Radboud Universiteit Nijmegen vrijdag bekendgemaakt.

Er is zeker sprake van massale kerkverlating, stelt Kaski. “De meeste katholieken in Nederland hebben niet gekozen voor deze ‘status’ en kunnen derhalve als ‘slapende katholieken’ worden gezien.” Een opmerkelijk hoog aantal opzeggingen. Vooral jonge mensen, tussen de twintig en veertig jaar schrijven zich uit.

Naast het in belachelijk maken van de RKK door Mariska de Haas hebben de verhalen rondom het seksueel misbruik binnen de kerk en de zogeheten hostierel een rol gespeeld bij de uitschrijvers, volgens het onderzoeksbureau. De Reuselse pastoor Luc Buyens weigerde daarbij de hostie aan de openlijk homoseksuele prins carnaval in het dorp.

Ouderen schrijven zich niet zo snel uit bij de kerk: 18 procent van de katholieken die zich in 2010 uitschreef als lid bij de kerk is zestigplusser. Wel stijgt het aantal ouderen dat zich uitschrijft sinds 2006.

Advertenties
Getagged , , , , , ,

2 thoughts on “Mariska de Haas oorzaak kerkelijke leegloop (bewijs)

  1. christinA eijkhout schreef:

    Misschien kan ze beter geexcommuniseerd worden.

  2. lucy schreef:

    Kijk, daar is de kerk altijd goed in, een schuldige aanwijzen. De brandstapel lukt helaas niet meer in deze tijd.

Reacties zijn gesloten.

Advertenties
%d bloggers liken dit: