Mariska de Haas, kijk eens achter je…

Langzaam maar zeker begint de paranoia te vreten aan de kantelen van de zo zorgvuldig opgeworpen grootheidswaan van Mariska de Haas. Lukte het overschreeuwen tussen al het stamelen door nog enigszins bij Vara’s keuveluurtje Pauw en Witteman, koos ze daarna enkel voor kritiekloze tv-programma’s en koud neergeschreven interviews in een enkel noodlijdend vlugschrift. Bij het radioprogramma Echte Jannen van Powned had ze het lef al niet meer op te komen dagen, daar hier wel kritische vragen gesteld worden. En voilà, aanschouw hier de ruggengraat van de dame die zich met de kernwoorden ‘Blond, brutaal en bidden’ in de markt wil zetten. Pudding.

Wanneer haar anti-peristaltisch opgeworpen verbale diarree inmiddels als de dronkenmanspraat van de dorpsgek ter kennisgeving wordt aangenomen, treedt het werkelijke mentale verval toe bij het fundamentalistische reli-meisje met haar imaginaire vriendje. Op het social media platform Twitter wordt de dame echter wel nog op het virtuele dorpsplein met dito tomaten bekogeld. (iets dat ze zelf maar wat graag als ‘bedreiging’ te berde brengt) Haar weerwoord daar staat gelijk aan die van een pedofiele priester met zijn mond vol: nul.

Behalve wanneer de paranoia begint toe te slaan, zoals nu. Wanneer De Haas denkt dat uw scribent de enige is die haar graag als Malle Eppie ziet, dan probeert de dame – ook nog via een derde – te toetsen of ze het bij het rechte eind heeft.

De grootheidswaan van Mariska de Haas begint plaats te maken voor paranoia waarbij ze het gevoel heeft de gaten gehouden, achtervolgd of bedreigd te worden. Sommige paranoïde mensen verkeren bijvoorbeeld in de waan dat zij worden gevolgd, dat mensen ’s nachts in hun huis inbreken en rondlopen, dat er giftige gassen in hun huis worden gepompt door kwaadwillende buren, dat elektronische apparaten in hun huis informatie naar de overheid doorzenden of dat de politie voor de deur de wacht houdt. Ook houden zij er vaak complottheorieën op na. Ze hebben over het algemeen geen ziekte-inzicht. Hierdoor zien ze zelf in de regel geen heil in behandeling, zelfs als ze voor hun omgeving evident geestesziek zijn.

De enige die Mariska de Haas op haar hielen zit is zijzelf, is haar eigen leugen, haar eigen kolder, haar eigen fabel. Mariska wordt op de hielen gezeten door haar eigen karikatuur en staat op het punt ingehaald te worden.

Advertenties
Getagged , , , ,

One thought on “Mariska de Haas, kijk eens achter je…

  1. Coon schreef:

    Als je in een imaginair opperwezen geloofd dat alles weet en ziet ben je al gewend om de hele dag over je schouder te kijken.

Reacties zijn gesloten.

Advertenties
%d bloggers liken dit: