De avonturen van wereldvreemd prinsesje Marja

U kent ze wel. Lieden die de plank helemaal misslaan, en daarna doodleuk hun schouders ophalen, alsof de rotte scheet door hen gelaten door niemand geroken werd. Iedereen ken wel zo iemand. In de familie of kennissenkring. Denk maar even na wie dit binnen uw sociale netwerk is, dan vertel ik in the mean while een sprookje van de gebroeders Grimmig over een prinsesje op de erwt.

Herstel: een over het paard getild prinsesje op de erwt. Haar naam is prinsesje Marja. Prinsesje Marja van Bijsterveldt. Het prinsesje mag een ministerspost bekleden in een heel klein koud kikkerlandje dat Nederland heet. Het landje is zo nietszeggend dat het nauwelijks landkaartwaardig is. Maar daar trekt prinsesje Marja zich niets van aan. Zij is minister over alle scholen, toevallig! Prinsesje Marja is daarbij gelovig. Iets dat bepaald niet ten goede komt aan een reëel wereldbeeld. Immers wat ze niet weten is meestal niet waar. En alles wat te dichtbij komt daar zeggen ze van dat het niet bestaat. Prinsesje Marja, minister van alle scholen, is verworden tot de karikatuur alle wereldvreemde prinsesjes en ministers die wankelend op hun ivoren toren neerkijken op het volk, de mensen, haar paupers. Dat denkt het prinsesje namelijk.

Het wereldvreemde prinsesje achtte het namelijk nodig met haar Verhagenbruine sceptertje op de vingers van leraren en leerlingen van een school voor speciaal onderwijs te tikken. Een van haar moeilijk lerende onderdanen had op eigen wijze prinsesje Marja duidelijk gemaakt dat de op hand zijnde bezuinigingen ten goede komen aan het onderwijs dat de leerling geniet. De manier waarop dit epistel geschreven was viel bij prinsesje Marja echter niet in goede aarde. Wat een taalgebruik! ‘Ungehört’ zou Vorstin Merkel zeggen.  Zo praat je niet tegen een koninklijke hoogheid als prinsesje Marja… En dat zou hare koninklijke dwaalheid deze school voor speciaal onderwijs, De Bodde in Tilburg dan ook een eventjes heel stichtelijk en belerend vertellen. Maar dat deed ze dan na de echt belangrijke zaken, haar onderkinnen strijken. Gelukkig is het maar een sprookje. Want die zijn niet waar.

Morgen lees u hoe Prinsje André Rouvoet nog steeds met Zijne Excellentie aangesproken wil worden.

Advertenties
Getagged , , ,

2 thoughts on “De avonturen van wereldvreemd prinsesje Marja

  1. Makbouli schreef:

    Briljant geschreven! Ik zou er bijna heel hard om moeten lachen, ware het niet dat het een waargebeurd verhaal is.

  2. yet schreef:

    dank voor je aandacht voor het speciaal onderwijs en de op hande zijnde bezuinigingen. Bijsterveldt verbijstert mij keer op keer met haar hautaine uitspraken en voornemens.Het is goed te weten dat er nog iemand is die hier oog voor heeft.

Reacties zijn gesloten.

Advertenties
%d bloggers liken dit: