Door de mand vallen met: Leo Smits

Welkom bij een nieuwe aflevering van Door de Mand Vallen Met. Mijn naam is Ollie en de stelling van vandaag is:  ‘Met sommige mensen win je geen oorlog. Daar demp je de grachten mee’. Ontmoet Leo Smits. Leo is zo iemand. En nee, dan doel ik niet op zijn monstrueus grote omvang. Neen, Leo is wat je noemt een smeerlap. Een Kluun avant la lettre. Misschien wel het ergste soort mensen dat bestaat. Loopt u een stukje mee?

Uit het hele grote niets was daar plots Leo Smits. En Leo deed ‘boehoehoe.’ Leo is fel gekant tegen de reclamecampagne ‘Kanker Is Topsport’, mede opgezet door @Superjan. Schandalig natuurlijk om mensen met kanker te vergelijken met topsporters die het uiterste van hun lichaam vergen om een prestatie van formaat te leveren. Te weten: vechten, knokken en bikkelen tegen de dood. Dat doe je niet. Waar zo’n sowieso al maatschappelijk niet betrokken persoon als @superjan het gore lef vandaan haalt? De idee alleen al. Foei hoor!

Enfin, het moge duidelijk zijn dat je geen helder licht hoeft te zijn om de campagne te snappen. Maar, de vraag die er logischerwijs op volgt: Maakt dat Leo Smits dom? Maakt dat Leo Smits tot iemand die als ramptoerist met zijn neus overal vooraan staat om vervolgens een leuk verhaal op verjaardagen te hebben? Maakt dat Leo Smits tot iemand met een schouwburg-abonnementje die tegen iedereen die het niet wil horen zegt dat hij wél kaarten voor Hans Teeuwen heeft weten te bemachtigen? Maakt dat Leo Smits tot een referentiekaderloze moraalridder, te achterlijk om voor de duvel te dansen? Nee.

Nee. Nee. Neen. Het is veel erger dan dat. Een simpele zoektocht leert dat Leo Smits een reclamebaasje is, en alles behalve een columnist. Reclamebaasjes als Leo Smits weten donders goed dat je topbloggers niet wegzet als ‘bloggertjes’. Leo snapt als geen ander de insteek, de kracht en de opzet van de Kanker Is Topsport-campagne. En toch kopt Leo zijn broddelwerkje met ‘Jan Bennink krijg nou de kanker.’ Geen misselijk statement voor de ettelijke kilo’s welvaartslillend vet.

Leonardus Smits weet dat Jan Bennink een van de meest integere reclamejongens is in dat rottende stinkende nest. Leo Smits, de reclame-rat en broddelcolumnist probeert over de rug van Jan Bennink, over het lijk van topsporters zelf naamsbekenheid te vergaren. Zelf beter te worden van mensen over de rug van mensen die een topprestatie leveren om levensduur en -kwaliteit te verlengen. Dat is niet fris makker. Dat zet de gehele omvang van Leo Smits even in een geheel ander daglicht.

“Onzin,” zal Leo zeggen. “Hoe durf je zoiets over mij te zeggen!?” Wel, dat durf ik omdat het terecht is. Want beste Leo, wanneer kankerpatiënten als topsporters profileren ungehört  is, vertel me dan eens hoe erg het is om te spotten met de doden? (doe geen moeite, mirror is gemaakt) Of komt deze reclame niet uit de koker van jouw toko?

Dit was weer een spannende aflevering van Door de Mand Vallen Met, en dit keer was Leo Smits onze hoofdgast. Met Leo win je geen oorlog, daar demp je de grachten mee. Mijn naam is Ollie of Olaz en ik wens u een heel prettige avond…

Advertenties
Getagged , ,

21 thoughts on “Door de mand vallen met: Leo Smits

 1. Max_Entropy schreef:

  Die Smits heeft gelijk. Kanker is geen topsport, het is een ziekte. Dat oh-zo integere reclamejongens besluiten om die ziekte te re-framen “om de slachtofferassociatie om te buigen” en daarmee ongetwijfeld een leuke som subsidiegeld van de Kankerstichting toucheren, doet weinig af aan dat gegeven.

  Sla “Smile or Die” van Barbara Ehrenreich er maar eens op na. Dat werkt wellicht verhelderender dan rabiate stukjes schrijven over andermans lillende welvaartsvet.

 2. Mrwonkish schreef:

  Dit stinkt, maar ik kan de geur niet thuisbrengen.

 3. christinA eijkhout schreef:

  Niet die hele discussie weer he.
  Kanker is inderdaad een ziekte. Een ziekte die zelfs meer van je vraagt dan topsport. En als beloning krijg je geen medaille.
  Je mag nog een tijdje blijven leven.
  Tis daarom meegenomen dat je een goeie conditie hebt. Bijvoorbeeld de conditie van een topsporter.
  In die zin is kanker een topsport.

  En Smits?Volgevreten reclamejongetje, dat mocht hij onverhoopt kanker krijgen, maar wat blij zal zijn dat dankzij de campagne zijn conditie verbeterd kan worden.

 4. Ollie schreef:

  En daarom vind ik Mumke dus puik!

 5. T. Imhoff schreef:

  Open brief aan Leo Smits:

  Beste Leo,

  Prachtig dat je een column schrijft op het wereldberoemde youaddaily.
  Prachtig ook dat je een eigen mening hebt, dan heb je ook wat om over te schrijven.
  Wel jammer en dat je je niet altijd in de feiten verdiept.
  Maar goed, daarom ben je ook columnist en niet journalist geworden natuurlijk.

  Zo kan ik het je niet kwalijk nemen dat je denkt dat Jan Bennink een zak geld heeft ontvangen zoals jij wellicht ooit voor je werk voor Breast Touch Day.
  Ik kan het je ook niet kwalijk nemen dat je Jan Bennink personifieert met het werk ook al zit er een heel bureau achter en een zeer tevreden klant.
  En dat het bureau, de fotograaf en de gefotografeerde kankerpatiënten gratis en belangeloos aan de campagne hebben gewerkt kan jij natuurlijk ook niet ruiken.
  Dat zijn details en voor een mooi stukje proza is het gemis ervan je vergeven.

  Wat mij echter als collega, zakelijk partner en vriend van Jan Bennink én weldenkend mens zeer tegen de borst stuit, is de op zijn zachts gezegd nogal ongenuanceerde kop van je stukje.
  Jij wenst Jan Bennink daarin namelijk persoonlijk kanker toe.
  Er is een heftige discussie is gevoerd rond deze campagne door voor en tegenstanders.
  Maar hoe heftig het ook werd, het bleef fatsoenlijk.
  Fatsoen dat jij met je keuze voor de kopregel ‘Jan Bennink krijg nou de kanker’ niet lijkt te hebben.

  Als jij dit onder het mom van dichterlijke vrijheid meent te kunnen zeggen wees dan in ieder geval feitelijk correct en wens het middels een aanpassing of rectificatie mij ook toe.
  Ik ben immers medeverantwoordelijk voor deze campagne.

  Ik kan me echter niet voorstellen dat een weldenkend mens een ander bewust op een publiekelijk medium als internet kanker toewenst.
  Een echt weldenkend mens -ook een die zich columnist noemt biedt- voor zo’n vlaag van verstandsverbijstering per omgaande zijn excuses aan.

  Ter overweging en met vriendelijke groet,

  T. Imhoff
  @Art_Dictator

 6. Marco schreef:

  Beste T. Imhoff

  Krijg nou de kanker is bedoeld als een soort verwondering en is plat Amsterdams

  Voorbeeld
  Hey T. Imhoff krijg nou de tering, nieuwe auto, mooi karretje? Rot op!

  Als Youp of Freek het op het podium roept of in een column zegt dan is het cabaret of poezie en lachen we er allemaal om.

  Zo heeft de redactie van het wereldberoemde Yad het opgevat en niet anders.

  mvrg,
  Marco
  YouAdDaily

 7. Ollie schreef:

  Feit is echter dat Smits voor naamsbekenheid ging over de rug van patienten, over de rug van Bennink. Want enerzijds hier op afgeven en anderzijds ‘spotten’ met de dood maakt zo hypocriet dat meneer genadeloos door het mandje valt en als columnist niet meer serieus te nemen is. Wat een zichzelfrespecterend blad / site daar mee doet is aan hen…

 8. Marco schreef:

  Niet mee eens. Omdat het over een dodelijke ziekte gaat mag niemand meer inhoudelijk kritisch zijn over een campagne….

 9. Ollie schreef:

  Dat zeg ik: een zichzelf respecterend blad / site…

 10. Marco schreef:

  edit- Kan best zonder schreeuwen.

  • webmaster schreef:

   Juist, en een kerkhof is inderdaad niet dodelijk. Je kletst jezelf klem in je eigen cirkelredenering. Dat is een beetje sneu. Enfin…jij graaft jezelf steeds verder in. Succes daarmee.

 11. Marco schreef:

  Hij stond per ongeluk op kaP…jammer dat je dat meteen verwijderd

 12. christinA eijkhout schreef:

  Ook al las ik het aan Bennink gerichte wensje wél met de juiste intonatie, de rest van de z.g. column maakt pijnlijk duidelijk hoe het geheel werd bedoeld.

 13. Ollie schreef:

  Wat Mumke zegt. Een hele treurige vorm van damage control. Snap ik ook wel. Dat is nog altijd makkelijker als ‘sorry, je hebt gelijk’

 14. Martin Mol schreef:

  Ik heb mijn reactie op de openbrief van Theo op YouAdDaily gezet omdat de discussie daar eerder thuis hoort dan hiero.

 15. Marco schreef:

  Leo, jij en ik en iedereen heeft vrienden en/of familie aan kanker verloren en iedereen heeft die wedstrijd verloren en daarom is het GEEN topsport want dan win je of wordt je tweede of derde en dat tweede of derde worden dat kent kanker niet. Zo ziet Leo het en zo zie ik het.
  Het is een verschil van inzicht.
  FYI Ollie: Leo heeft een ziekte (stofwisselingsstoornis) en daar kun je bij normaal eetgedrag bovengemiddeld zwaar van worden.
  Dat kon jij niet weten Ollie….

 16. christinA eijkhout schreef:

  Leo heeft een ziekte (stofwisselingsstoornis) en daar kun je bij normaal eetgedrag bovengemiddeld zwaar van worden.

  En dit praat het goed?
  FYI Iemands karakter bepaalt de inhoud van het geschrevene. Niet een al dan niet dodelijke ziekte.
  Dat had je kunnen weten…

 17. Martin Mol schreef:

  Wat praat wat goed, beste christinA? Praat nu eens verder op YouAdDaily… welkom!

 18. Marco schreef:

  Nee je bergijpt het niet Christina…Dat Leo dik is komt door ene ziekte en dan is de blogging van Ollie heel beledegind en op de man.
  Er wordt hier geprobeerd om de columnist af te zeiken terwijl ik uit de column geenszins heb begrepen dat hij Jan Bennink persoonlijk aanvalt.

  Maar we dwalen af. Ook hij zit waarschijnlijk met onbeantwoorde gevoelens over ‘Kanker is topsport’ net als ik in mijn vorige post al uitlegde.

  Zei ik vorig jaar tegen mijn schoonvader vlak voor hij zijn laatste adem uitblies…nou pa je hebt zilver! Je bent tweede geworden, je hebt een topprestatie geleverd.
  Met kanker bestaat zilver en brons niet! Begrijp dat dan is een keer.

 19. christinA eijkhout schreef:

  Ik vraag mij vooral af: Waarom springt iedereen op het goud,zilver en brons , terwijl het alleen maar om de conditie gaat? Want ook de meeste kankerpatienten die ik heb gekend, zijn dood. De campagne belooft geen genezing, het gaat er alleen om om mensen het best mogelijke uitgangspunt voor en tijdens hun behandeling te geven.
  Ik beoefen geen sport, maar ben ook geen lid van de rat-race, zoals Leo, jij en die art-dictator wel zijn.
  En de vorm waarin de column was gegoten lijkt inderdaad niet persoonlijk Jan aan te vallen…..tot je het voor de 2e keer leest.
  Dan merk je de gemeenheid pas echt op, en ja, Ollie heeft een dergelijke subtiele gemeenheid niet gebruikt. So be it.

Reacties zijn gesloten.

Advertenties
%d bloggers liken dit: